Friese inwoners hebben meerdere gezondheidsdoelen. Ze geven aan dat ze vooral bezig willen gaan met meer bewegen, beter omgaan met spanning, gewicht verminderen en minder ongezond eten. Dit blijkt uit de recente update van de gezondheidsmonitor.
Om de gezondheid van de inwoners te verbeteren, zijn er diverse programma’s en akkoorden ontwikkeld (Rijksoverheid, 2024). Inzicht in de gezondheidsdoelen van mensen helpt om deze plannen beter te laten aansluiten bij hun behoeften en prioriteiten. In 2024 streeft een grote groep inwoners van Fryslân naar verschillende gezondheidsdoelen, waarvan “meer bewegen/sporten” (51%), “beter omgaan met stress/spanning” (45%), “gewicht verminderen/afvallen” (43%) en “minder vet of ongezond eten” (34%) de belangrijkste zijn. Deze doelen waren ook de meest voorkomend in 2022.
De update van de gezondheidsmonitor bevat de meest recente cijfers uit Panel Fryslân en de GGD-volwassenmonitor. Hieruit blijkt dat de levensverwachting van inwoners in Fryslân toeneemt, het aantal mensen met chronische ziekten stijgt, het aandeel inwoners dat voldoende beweegt afneemt, en dat de vaccinatiegraad in Fryslân daalt. De monitor besteedt ook aandacht aan persoonskenmerken en gemeenteverschillen.
De gezondheidsdoelen variëren per achtergrondkenmerk. Zo is het percentage dat wil “gewicht verminderen/afvallen” hoger bij inwoners met een boven modaal inkomen (52%) dan bij inwoners met een beneden modaal inkomen (36%). Daarentegen is “stoppen met vapen” bij inwoners met een beneden modaal inkomen (4%) hoger dan bij inwoners met een boven modaal inkomen (1%). Er zijn ook aanzienlijke verschillen tussen leeftijdscategorieën; jongere leeftijdsgroepen hebben vaker gezondheidsdoelen dan oudere. In alle leeftijdsgroepen is “meer bewegen/sporten” een belangrijk gezondheidsdoel, maar vooral in de leeftijdscategorie 18-34 jaar is het aandeel dat wil stoppen met vapen hoger.
Planbureau Fryslân heeft eerder gerapporteerd over een zorginfarct: de vraag naar zorg neemt toe terwijl het aanbod van zorgverleners afneemt. Om de kwaliteit, bereikbaarheid en betaalbaarheid van zorg te waarborgen, zijn diverse programma’s en akkoorden door de overheid ontwikkeld. Deze plannen leggen onder andere meer nadruk op mantelzorg en langer thuis wonen, waarbij inwoners alleen indirect betrokken zijn geweest via patiënten-/cliëntenvertegenwoordigers in adviesrondes. Daarom is er samen met diverse inwoners, die ervaring hebben met het ontvangen en/of geven van zorg, een onderzoek gestart naar de perspectieven van inwoners op de zorg. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar van 2024 verwacht.
Heeft u vragen of wilt u graag in gesprek gaan over gezondheid en zorg? Neem dan contact op met onderzoeker Jesse David Marinus.