Op dinsdag 2 juli is senior-onderzoeker Wouter Marchand te gast bij de Maakdag van de organisatie Lelylijn en de ambtelijke vertegenwoordiging van Rijk, provincies en gemeenten. Hij presenteert daar resultaten uit een onderzoek dat Planbureau Fryslân samen met Trendbureau Drenthe en Sociaal Planbureau Groningen heeft uitgevoerd.
Sinds 2019 is er weer aandacht voor de treinverbinding door het Noorden. Het doel van het project Lelylijn is om de potentiële waarde en de bijbehorende investering van de Lelylijn in kaart te brengen. De onderzoekspublicatie wordt in week 29 gepubliceerd.
De noordelijke planbureaus hebben 7 workshops georganiseerd waar in totaal 141 inwoners aan hebben deelgenomen. Dit zijn inwoners van noordelijk Nederland; werkenden, gepensioneerden, young professionals en scholieren en studenten. Het doel was om vanuit het perspectief van inwoners naar de (eventueel aan te leggen) Lelylijn te kijken. En dan niet alleen vanuit de vraag hoeveel banen zo’n spoorverbinding oplevert, maar ook welke bijdrage die levert aan de kwaliteit van leven van inwoners.
Hoewel de deelnemers gemiddeld genomen meer positief dan negatief zijn, vallen toch belangrijke verschillen tussen doelgroepen op. Voordelen op de arbeidsmarkt zijn bijvoorbeeld vooral relevant voor jongvolwassenen en werkenden. De zorgen over sociale samenhang in de mienskip wegen zwaarder voor 50+’ers.
Bekijk ook ons onderzoek naar het burgerperspectief op het Deltaplan voor het Noorden (juni 2022).